Sloten in beeld

 

Welkom in Sloten

Sloten is een vestingstadje in de Friese gemeente Gaasterland-Sloten (Gaasterlân-Sleat). Tot 1984 was het een zelfstandige gemeente.

Geschiedenis Sloten

Sloten is in de dertiende eeuw ontstaan als nederzetting bij een stins van de familie Van Harinxma, en wordt op een oorkonde van 30 augustus 1426 als stad genoemd. Het stadje heeft de oorspronkelijke omwalling vrijwel geheel behouden en trekt veel toeristen. Bij de Korenmolen staat een oud kanon dat in het seizoen iedere vrijdagavond wordt afgeschoten door de Stadsschutterij van Sloten.

Dankzij de stadsrechten die Sloten in 1426 kreeg, behoort het tot de Friese elf steden. Het stadje is daarmee een van de stempelplaatsen van de Elfstedentocht. Toch telt het slechts zo'n 1000 inwoners. Daarom is Sloten een van de stadjes die aanspraak maken op de eretitel kleinste stad van Nederland.

Bron: www.wikipedia.nl

Hieronder het wapen van de stad Sloten

I : 25 maart 1818

"Van lazuur, beladen met drie torens rustende op twee sleutels als een St.Andrieskruis geplaatst, alles van goud, staande op een terras van groen. Het schild gedekt met eene goude kroon."

NB : De kroon heeft 3 bladeren en 2 parels.

II : 18 maart 1918

"In goud een veelhoekige, getinneeerde toren van keel, met een hoog spits dak tusschen 2 lagere spitse daken van azuur, terwijl achter het gebouw 2 schuingekruiste sleutels van azuur uitkomen."

wapen Sloten

Van den Bergh noemt 2 zegels, het eerste uit 1496 is misschien niet van Sloten afkomstig en vertoont een gedeeld schild met rechts een halve dubbele adelaar en links een onduidelijke figuur. Het tweede uit 1550 vertoont een schild met een kasteel van 3 torens, naar het schijnt door een ringmuur verbonden; het schild aan de linkerzijde gehouden door een adelaar.

Bron:www.ngw.nl

 

 

 

 

 


Sloten


 
             
Copyright © 2006 Friesland digitaal